Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2014 16:00 - ЦИ-ГУН СТРАЖИ НА ЧОВЕШКОТО ТЯЛО
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 12423 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 19.01.2014 16:00


                                                                                                                                                                                                                                 СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА БЕЛИЯ ДРОБ ( 3 – 5 часа )  

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО ( 5 – 7 часа )

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА СТОМАХА ( 7 – 9 часа )

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА ДАЛАК-ПАНКРЕАС ( 9 – 11 часа )

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА СЪРЦЕТО ( 11 – 13 часа )

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА ТЪНКИТЕ ЧЕРВА ( 13 – 15 часа )

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР ( 15 – 17 часа )

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА БЪБРЕЦИТЕ ( 17 – 19 часа )

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА КРЪВОНОСНАТА СИСТЕМА /ПЕРИКАРДА/ ( 19 – 21 часа )

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА ЕНДОКРИННАТА СИСТЕМА /ТРОЙНИЯТ НАГРЕВАТЕЛ/ ( 21 – 23 часа )

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА ЖЛЪЧКАТА ( 23 – 1 часа )

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА ЧЕРНИЯ ДРОБ ( 1 – 3 часа )
                                                                                                     Концепцията за ци е в основата на цялата китайска медицинска теория и на цигун. Най-често като понятие отговаря на гръцкото "пневма" и на санскритското "прана" и се смята, че това е жизнената сила и енергийния поток на всички живи същества. Ци най-добре може да се сравни с биологичното електричество,протичащо в човешкото тяло. Когато циркулацията й е в застой или спре, човекът се разболява или умира. Ци протича в тялото по определени канали , които най-често са в близост до артериите и нервите. Тя е тясно свързана с нервната система и мозъка, така че те трябва винаги да се разглеждат във връзка с тяхната активност. Както артериите и нервите, каналите на ци са прикрити от телесната мускулатура. Те се разклоняват и снабдяват тъканите и органите с ци, като носят и предават енергийни съобщения. Тази система на енергийна циркулация е под контрола на съзнанието, независимо дали човек си дава за това сметка, или не.


В човешкото тяло има 12 канала и два главни съда, които са свързани с различни вътрешни органи. Ако в даден канал ци е в застой, това показва наличието на увреждане на органа. Стимулирането с игла води до увеличаване или намаляване циркулацията на ци и предизвиква подобрения в зле функциониращия орган. Това най-често става чрез акупунктурните точки, които се наричат още и кухини /сюе/, защото се усещат като леко пропадане или като вдлабнатини и са по-чувствителни от други части на тялото. Това са местата, използвани за акупунктура, но те са и точки за атака в бойните изкуства.

В акупунктурата са известни 700 точки, но само 108 от тях се използват в бойните изкуства. Прилагането на сила в тях може да причини болка, обездвижване на части от тялото, поражения на вътрешните органи, загуба на съзнание и дори смърт. От тези 108 кухини 36 са смъртоносни и чрез тях може да се повреди вътрешен орган, причинявайки смърт. Разбира се, за целта ударът трябва да бъде нанесен в точното място, с определена сила, под определен ъгъл и в определено време на денонощието. Но основното е, че ци се контролира от съзнанието точно така, както то контролира и другите функции на тялото.Чрез определени упражнения е възможно да се генерира ци, като се подобрява и повишава нейната циркулация. Това позволява на бойците да удрят с огромна сила и да устояват на проникването на чуждата сила. Генерирането на ци се определя в голяма степен от способността на човек да се концентрира.

Има няколко начина за повишаване циркулацията на ци и нейното използване. Първият се нарича уей дан. При него ци се стимулира в определено място на тялото чрез продължително напрягане на мускулите, съчетано с концентрация. Когато се отпусне мускулатурата, натрупаното количество ци се разпределя в местата с по-ниско енергийно състояние. Упражненията по уей дан се практикуват в Китай от много векове, като впоследствие се съчетават с бойната техника на монасите от манастира Шаолин.

Вторият начин за увеличаване циркулацията на ци се нарича ней дан. При него ци се акумулира в долната част на корема в резервоара за енергия - дан тиен. След това енергията съзнателно се насочва към циркулиране в двата основни съда и в дванадесетте канала.

Третият разпространен начин е акупунктурата. При нея иглата пробожда кожата и слоя мускули, стимулирайки директно канала, като повишава циркулацията на ци в него.

Четвъртият начин е масажът, използван и в западната медицина. Чрез него мускулите се отпускат, давайки възможност на енергията да протича по-свободно, а също се генерира локална енергия в мястото на масажиране.

Петият начин е чрез търкане или фрикция на особени участъци на тялото. То трябва да бъде достатъчно силно, за да генерира топлина и да стимулира енергийния обмен в кожата.

Съществуват и редица други методи като акупресура, потупване и др., които могат да се наредят някъде между масажа и акупунктурата. От всички изброени дотук, само уей дан и ней дан се използват в бойните изкуства. Останалите представляват преди всичко методи за подобряване на здравето чрез циркулацията на ци.

ЗА МЕРИДИАНИТЕ

Меридианите (енергийните канали) са симетрично разположени, по двойки, под кожата или дълбоко в тялото. Всеки от основните 12 меридиана има сложна мрежа от разклонения, чрез които захранва с енергия прилежащата му област. Местата, където меридианите стигат повърхността на кожата, са т.нар. биологично активни (енергийни, акупресурни, акупунктурни) точки.

Освен 12-те основни меридиана има 8 допълнителни, които с основание се наричат животоспасяващи, тъй като осигуряват правилното протичане на енергията в случай на невъзможност някой от основните меридиани да функционира нормално.

Често няколко разклонения от различни меридиани се пресичат в една точка и чрез нейната стимулация може да бъде повлияно протичането на енергията през повече от един меридиан. Всеки меридиан има вход и изход, през които енергията преминава от един меридиан в друг.

Денонощният цикъл на преминаване на енергията през меридианите определя техния минимум и максимум.В практиката на Дао е разработена система (т. нар. стражи) чрез която може да се подкрепи естественият процес на самолечение на меридианите и на лечението на прилежащите им органи.

СТРАЖИТЕ

Даоистите са разработили система за поддържане на енергийния баланс в отделните органи. Тя се основава на използване на времето, измервано от хронологичния часовник, за уравновесяване и балансиране на енергията чрез разпръскване (отслабване) и тонизиране (засилване).

Биоритмите (биологичният часовник) регулират потока на енергия през тялото в съответствие със слънчевите и лунните цикли. Тъй като биоритъмът е неуловим, забелязваме го най-вече, когато е нарушен. Пример за нарушаване на биоритъма е умората вследствие голямата часова разлика.

Всеки от основните 12 меридиана има свой двучасов период (стража), през който енергията циркулира през него с максимална интензивност.

Така например, ако се будите редовно между 1 и 3 часа през нощта, това най-вероятно се дължи на смущения в черния дроб или нервната система. През периода на максимум се извършва “текущ ремонт” на съответната част на енергийната система и това се усеща като неразположение в прилежащите органи. Всеки може да подкрепи този процес и да си спести симптомите, които го тревожат на физическо ниво.    
                                            zigun.eu/statii/index.htm           



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1231993
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930